12728
Książka
W koszyku
Staropolska nalewka to połączenie działania alkoholu z leczniczym czy profilaktycznym działaniem wyciągów alkoholowych z owoców ziół. Nalewki były jak wina: słodkie, wytrawne, półwytrawne, słabe i bardzo mocne, a gama smaków bardzo bogata. trunki dobierano do smaków sosów, potraw, kończąc przyjęcie deserami, do których podawano nalewki półsłodkie i słodkie. Dziś prawdziwe nalewki spotyka się bardzo rzadko, powstają w domach zgodnie z wielowiekową tradycją, dlatego wielkim grzechem w stosunku do przyszłych pokoleń byłoby zaprzepaszczenie szansy jaką daje odtwarzanie nalewek, które powinny wrócić w całym swoim bogactwie na polskie stoły z dodatkiem pysznych ciast, które prezentuje niniejsza publikacja.
Status dostępności:
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 Reg (1 egz.)
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej